Blogger templates

15:40
'DOZNAJ SVE'
0
Hleb od heljde danas je sve češće tražena namirnica zbog jedne veoma važne činjenice – ne sadrži gluten! Osobe koje pate od simptoma celijakije biće oduševljene, jer konačno mogu da odahnu i uživaju u pecivu koje će njihovom probavnom sistemu doneti samo razne benefite, a nikako probleme. Read more http://zdravailepa.com/top-recepti/hleb-od-heljde-bez-glutena-kvasca/

Hleb od heljdinog brašna recept

Za pripremu domaćeg hleba od heljdinog brašna potrebno je:
1 kesica kvasca (ili svež kvasac po želji)
½ litra mlake vode
500 grama heljdinog brašna
kašičica soli
kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
Kako se pravi hleb od heljde koji ne sadrži gluten:
Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmešajte i dodajte maslinovo ulje. Potom postepeno dodavajte mlaku vodu i dobro zamesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da testo nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Uključite rernu na 250 stepeni da se ugreje, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite testo u njega. Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Savet: gornji deo hleba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila lepša i ukusnija.

Napravite heljdin hleb bez kvasca
Za one koji nisu ljubitelji kvasca, postoji i alternativni recept koji ćemo podeliti sa vama. U ovoj varijanti, potrebno je:
300 grama heljdinog brašna
300 grama integralnog brašna
100 grama ražanog brašna
800 ml mlake vode
1 kesica praška za pecivo
kašičica sode bikarbone
30 ml maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica šećera
Priprema je slična kao i u prethodnom receptu. Brašna dobro izmešajte u jednoj posudi i zatim postepeno dodavajte navedene sastoje. Ono što predstavlja razliku kod ovako napravljenog hleba jeste da smesa treba da odstoji duže, najbolje preko noći. Ujutru je premestite u podmazani pleh za pečenje i stavite u rernu da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Čestitamo, beskvasni hleb od heljde je spreman za posluženje.

0 komentari:

Objavi komentar