Hleb od heljdinog brašna recept
Za pripremu domaćeg hleba od heljdinog brašna potrebno je:1 kesica kvasca (ili svež kvasac po želji)
½ litra mlake vode
500 grama heljdinog brašna
kašičica soli
kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmešajte i dodajte maslinovo ulje. Potom postepeno dodavajte mlaku vodu i dobro zamesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da testo nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Uključite rernu na 250 stepeni da se ugreje, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite testo u njega. Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Savet: gornji deo hleba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila lepša i ukusnija.
Napravite heljdin hleb bez kvasca
Za one koji nisu ljubitelji kvasca, postoji i alternativni recept koji ćemo podeliti sa vama. U ovoj varijanti, potrebno je:
300 grama heljdinog brašnaPriprema je slična kao i u prethodnom receptu. Brašna dobro izmešajte u jednoj posudi i zatim postepeno dodavajte navedene sastoje. Ono što predstavlja razliku kod ovako napravljenog hleba jeste da smesa treba da odstoji duže, najbolje preko noći. Ujutru je premestite u podmazani pleh za pečenje i stavite u rernu da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Čestitamo, beskvasni hleb od heljde je spreman za posluženje.
300 grama integralnog brašna
100 grama ražanog brašna
800 ml mlake vode
1 kesica praška za pecivo
kašičica sode bikarbone
30 ml maslinovog ulja
kašičica soli
kašičica šećera
0 komentari:
Objavi komentar